featured image

The Top 10 Hardest Questions on the L Test

Mary Brier

June 19, 2024

If you’re new to driving, you’ll have to pass a test to get your learner’s driving permit before anything else. But don’t panic – even if you’re not the best test taker, you can easily nail the exam with the right preparation. 

The best way to prepare for your L test is to practice. ICBC provides some resources, like the practice knowledge test, to help you track your performance. However, practice tests don’t always do the best job of showcasing the tricky questions. That’s why we’ve rounded up this list of 10 of the hardest questions we’ve seen on the L test!

A Quick Review of the L Test

Once a person turns 16 years old, they’re eligible to get their L, or learner’s license. To get your L, you must get 40 out of 50 questions right on a multiple-choice knowledge test.

Your L knowledge test has been designed to assess your knowledge of:

  • The basic rules of the road, including right-of-way, traffic laws, etc.
  • Road signs and their meaning – in fact, almost one in five questions on the test will be about road signs
  • Traffic, turn, hand, and other types of signals used while driving
  • How to safely operate your vehicle under different circumstances

10 of the Hardest Questions on the L Test

There are lots of questions that could show up on your L test, but that doesn’t mean they necessarily will. However, these top 10 challenging L test questions give you a good idea of what to prepare for and what kinds of details you may need to study. 

1. Which item is NOT included in the pre-trip inspection that should be performed EVERY time you drive?

  1. Ensure the headrest and seat belts are correctly adjusted
  2. Adjust side and rearview mirrors properly
  3. Examine lights and turn signals
  4. Inspect radiator fluid and oil levels

ANSWER: D

Why is this answer correct? Performing an in-depth check like this one isn’t necessary every time you drive. What makes this question tricky, in our opinion, is the wording; it can make it seem like you should choose an answer that you do perform every time. Watch out for questions like this so you’re not misled by how they’re written. 

2. Car B is looking to merge into the middle lane. What should the driver of Car A do?

  1. Accelerate to clear the way for Car B
  2. Slow down and honk at Car B until they merge
  3. Slow down and allow Car B to enter safely
  4. Maintain speed and force Car B to slow down

ANSWER: C

Why is this answer correct? Option C is the safest decision to make in this situation. Accelerating rapidly could confuse Car B, who may not see or have enough time to react to Car A. Forcing Car B to slow down is risky, too, as slowing or coming to a stop in the entrance lane increases the risk of being rear-ended.

Still haven’t passed the L Knowledge test? Start preparing with our prep course!

We don’t win unless you win! If you complete our course and pass our L simulated knowledge test, we’ll give you a full refund if you don’t pass on the first try

50% OFF!

3. When approaching an intersection without any traffic signals or stop signs, what should you do?

  1. Enter the intersection at a reduced speed.
  2. Come to a complete stop before entering the intersection.
  3. Keep your speed and scan the intersection.
  4. Decrease your speed, prepare to brake, and look both ways as you approach the intersection.

ANSWER: D

Why is this answer correct? While you don’t need to stop at unmarked intersections, you should be ready to slow down or yield to other drivers. For questions like these, where all of the answers are quite similar, it’s usually best to choose the option that’s the most comprehensive.

4. How many times greater is the required braking distance for a driver to stop on ice compared to normal conditions?

  1. Two times
  2. Three times
  3. Five times
  4. Ten times

ANSWER: D

Why is this answer correct? Ice reduces tire traction significantly – don’t underestimate how much it affects how you drive!

5. While driving at 90 km/h in the left lane of a multi-lane highway in a rural area, do you need to move to the right?

  1. You may remain in the left lane to maintain a safe distance from potential wildlife if no vehicles are approaching from behind.
  2. Move to the right only if emergency vehicles with flashing lights are approaching from behind.
  3. Staying in the left lane is allowed as long as you’re traveling at the speed limit.
  4. You must always keep to the right on high-speed roads, except when overtaking.

ANSWER: A

Why is this answer correct? Don’t be fooled by traffic laws that apply to other locations or situations; in this case, safety considerations (like avoiding nearby animals) can indeed be justification enough to stay in the left lane, if it’s safe to do so. 

6. As the driver of Car A, you need to make a right turn. Which of the following See-Think-Do maneuvers is the best?

  1. See the corner ahead, think you are running behind schedule, accelerate to make the turn.
  2. See cyclist B approaching, think they may be at the corner by the time you turn, slow down accordingly.
  3. See cyclist B, think you can get to the corner first, speed up to make the turn.
  4. See cyclist B, think you have the right of way, honk, and make the turn.

ANSWER: B

Why is this answer correct? You should always prioritize safety and try to anticipate what other drivers or bikers will do so that you can adjust your behavior accordingly. 

7. When encountering a stationary emergency vehicle with flashing lights on roads with speed limits below 80 km/h, how much should you reduce your speed in addition to changing lanes?

  1. 40 km/h
  2. 50 km/h
  3. 70 km/h
  4. 60 km/h

ANSWER: A

Why is this answer correct? Reducing your speed by 40 km/h will ensure you can safely pass emergency vehicles and avoid causing an accident. It might be beneficial to make flashcards or find another method that helps you memorize important figures like this one.

8. What behavior is most likely to provoke aggressive driving in others?

  1. Refusing to pull over when a line of traffic forms behind you
  2. Changing lanes to allow for merging traffic
  3. Parking correctly on only one spot
  4. Yielding the right-of-way to other drivers

ANSWER: A

Why is this answer correct? Things that confuse or frustrate other drivers can lead to aggressive behavior. The other answers are pretty obviously less offensive, so this question is a great example of how a process of elimination can help you get the right answer.

9. The appropriate See-Think-Do strategy for the driver of Car A is:

  1. Identifies a small gap to the right of Truck C; thinks, “I can fit through there.”; speeds up and changes lanes.
  2. Notices that Car B is following closely; thinks, “I need more space.”; reduces speed and gradually creates a larger buffer in front.
  3. Detects that Car B is close behind; thinks, “I need to distance myself.”; accelerates to create more space behind.
  4. Observes Car B is close behind; thinks, “I need more space.”; brakes abruptly to frighten the driver of Car B.

ANSWER: B

Why is this answer correct? In this particular situation, increasing your following distance will decrease the risk of a collision. Be prepared for questions like this one, where a diagram is used to demonstrate situations where the driver needs to make an informed choice to stay safe.

10. At which type of intersection must traffic on the through road be given immediate right-of-way?

  1. Uncontrolled intersections
  2. Intersections controlled by yield signs
  3. Intersections controlled by left-turn signals
  4. Intersections controlled by traffic signals

ANSWER: B

Why is this answer correct? This is the only type of intersection where drivers will always need to yield to through traffic to avoid causing accidents. In other cases, the right-of-way still applies, but it changes depending on what signal is displayed. 

The Bottom Line

This is just a brief sampling of some of the kinds of questions you can expect to see on your L test. If you found them easy to answer, that’s great! You’re probably well on your way to acing your L test. If you stumbled on a few, that’s okay, too. Remember, you don’t need to get every single question right to pass. 

Boosting your test-taking skills (like being able to identify when a question is trying to trick you) and your knowledge of the road will help you ultimately succeed. 

Kruzee makes it easy to achieve both these goals at once. Check out our free diagnostic knowledge test to see where you’re at, and try our BC L Prep Course to get access to everything you need to pass your L test on your first try. 

The best part? If you don’t pass, we’ll refund you 100%. So, what are you waiting for? Start practicing on your schedule with Kruzee today!

Browse by topic

Popular posts

A teen sitting in the driver’s seat holding car keys in her right hand and giving a thumbs up with her left July 15, 2024 How to Pass Your Road Test at the Oshawa DriveTest Centre There are more than a few lovely locations where you can take your ICBC road test. June 21, 2024 The Best Locations to Take Your ICBC Road Test June 19, 2024 How to Exchange a Foreign Driver’s License in British Columbia